Κωνσταντίνα Σ. Παλληκαρώνα

Παιδίατρος

day careΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους γονείς στην λύση της πρώιμης εγγραφής των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η εγγραφή στον παιδικό σταθμό πριν την ηλικία των 2,5 ετών συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων (τουλάχιστον 2-3 φορές) σε σχέση με τα παιδιά ίδιας ηλικίας που παραμένουν στο σπίτι.

Έτσι, μια τυπική περίπτωση είναι αυτή κατά την οποία ένα παιδί είναι άρρωστο σχεδόν κάθε μήνα υποφέροντας από συχνές ωτίτιδες ή γαστρεντερίτιδες, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο στον παιδικό σταθμό. Το φαινόμενο αυτό προβληματίζει τους γονείς και πολλές φορές οδηγεί και σε εκτεταμένους ελέγχους, είναι όμως πέρα για πέρα φυσιολογικό, εφόσον δεν συνοδεύεται από άλλα προβλήματα.

Η ερμηνεία της μεγάλης αυτής νοσηρότητας οφείλεται στο ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σε αυτές της ηλικίες. Η ωρίμανση του ανοσοποιητικού γίνεται σταδιακά μέχρι και την ηλικία των 7-8 χρόνων και σίγουρα  διαφέρει σε κάθε παιδί. Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε για να μειώσουμε όσο το δυνατόν την νοσηρότητα εντός των σταθμών είναι η επιλογή ολιγομελών τμημάτων, η σωστή τήρηση των μέτρων υγιεινής, η απομόνωση των πασχόντων παιδιών και  η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με τους προβλεπόμενους εμβολιασμούς έναντι των σοβαρών νοσημάτων με μεγάλη επίπτωση σε αυτές τις ηλικίες όπως η πνευμονία, η ωτίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η ηπατίτιδα Α.

Παρά ωστόσο τις δυσκολίες των πρώτων αυτών χρόνων, το θετικό μήνυμα παραμένει ότι ο παιδικός σταθμός συμβάλει στην πρώιμη κοινωνικοποίηση των παιδιών και την ψυχοκινητική τους εξέλιξη. Οι μελέτες εξάλλου δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν λιγότερες λοιμώξεις έναντι των συνομήλικων τους στο νηπιαγωγείο και στα επόμενα σχολικά χρόνια.